vrijdag 9 november 2018

Stil in mij

Het is stil, stil op mijn blog, stiller op facebook maar vooral stil in huis.
Er komen genoeg mensen over de vloer, de koffie wordt telkens aangevuld maar toch het is stil want mams is ziek heel ziek.
De woonkeuken is omgetoverd tot fijne ruimte om bij haar te zijn, waar we met elkaar eten, gesprekken voeren of gewoon alleen maar bij elkaar zijn. Mams ligt onder haar laatste grote quilt in haar bed en neemt het allemaal niet eens meer waar, of toch?Het begon in september met een vermeende heupbreuk die later 'oud' bleek te zijn. Ze mocht naar huis en het ging eigenlijk best goed tot er een infectie de kop op stak. Al snel moest ze hele dagen op bed liggen. Er kwam een beginnende longontsteking bij en die heeft ze zowaar weten te pareren, weliswaar met verschillende kuren antibiotica maar toch. De koorts bleef echter en er werd besloten geen medicatie meer te geven, haar lichaam kon het niet meer aan. Zowaar daalde de koorts maar dat was van korte duur. Sinds 1,5 week komt ze haar bedje niet meer uit en de laatste dagen slaapt ze alleen maar. Ze strijd haar laatste strijd en het is stil in huis en stil in mij.

Ondertussen zijn wij (Joos, Wilma - mijn andere zus, en ik) hele dagen bij haar en ook 'de mannen' zijn er. We zijn bij haar en omringen haar met liefde en de dagelijkse rituelen. 's Nachts op de bank -  om dicht bij haar te zijn - gewarmd door een andere door haar gemaakte quilt.Door de dag heen komt er bezoek van lieve mensen en proberen we afleiding en troost te vinden bij de lapjes. Het is misschien raar maar ook nu komen er nieuwe projecten opborrelen die we zittend bij mams kunnen maken.

Deze stofjes 'Rosewood' vond ze zoo mooi … dus dat wordt een 'snelle' quilt


Mandjes .. makkelijk om 'tussendoor' te doen van de prachtige serie 'Harriet's Handwork'

En ook het winkeltje gaat door maar iets trager dan normaal, want ook dat geeft even lucht, even iets anders.


Wat mams nog wel heel bewust heeft meegemaakt is dat de patronen die ik de afgelopen tijd heb geschreven voor mijn 'Stamp & Patch' club dit jaar zijn gepresenteerd op 'Quiltmarket' en 'Quiltfestival' in Houston. Ja echt waar, Rinske (van Rinske Stevens Design) heeft ze in haar collectie opgenomen en ook de quiltjes zijn dus meer naar de States. De quiltjes waarvoor mams alle lapjes heeft geknipt de afgelopen 2 jaar - want als er gestempeld werd moest en zou mams het uitknippen. Wel heel bijzonder dat dit allemaal nu gebeurd en ik ben er echt trots op.

Daar hangen ze …. 55.000 mensen kunnen ze zien, niet te geloven
Dit is het voor nu, wees lief voor elkaar …  tot de volgende keer x


Liefs Jet (en de groeten van Joos)

45 opmerkingen:

 1. Ik ben er stil van. Hou elkaar maar goed vast de komende tijd. Sterkte en kracht toegewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel veel sterkte en wat fijn dat jullie dit samen voor je moeder kunnen doen 😘

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo herkenbaar je verhaal! Het is mooi dat je je moeder dit kunt geven, en deze manier van afscheid nemen zal je straks ook door een moeilijke tijd helpen. Want Jet, wat zal het straks moeilijk voor je zijn en wat ga je haar ongelooflijk missen. Ik hoop dat ze zacht weg mag glijden, en dan kun je terug kijken op een waardevolle tijd waarin je je moeder met de allerbeste zorg en liefde hebt omringd. Koester dat meisje, want dat is maar weinigen zo gegeven.
  Liefs van Mar

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kan me voorstellen dat het stil is in jou. Een verdriet zo dubbel. Aan de ene kant weetje dat het goed is, aan de andere kant wil je haar zo graag nog bij ge houden. Heel veel liefs en een dikke knuffel.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat ontzettend mooi dat jullie mams zo heerlijk knus en omringd met jullie liefde en zorg heel langzaam op haar eigen tempo mag wegglijden op haar reis naar......πŸ’–πŸ˜˜

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lieve HenriΓ«tte,
  Wat fijn en mooi dat jullie dit samen kunnen doen. Het zal straks niet makkelijk zijn. Aan de ene kant weet je , het is goed zo en aan de andere kant wil je je moeder nog niet kwijt . Heel veel sterkte de komende tijd.
  Merian

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ach toch wat een stil verdriet. Maar zo fijn om nu bij elkaar te zijn. Dit blijft voor ooit een mooie herinnering met elkaar. Sterkte ............liefs.Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Och Lieverds ..heel veel sterkte voor jullie allemaal..
  en weet dat je mams wel degelijk voelt dat jullie er zijn..!
  Lieve groetjes
  Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat mooi en heerlijk voor je mams omringd met liefde naar haar laatste reis
  Jou verhaal is zo herkenbaar ook het verdriet weten dat het goed is zo
  En waar je straks met een fijn gevoel op terug kan kijken met familie en andere dierbaren
  Heelveel kracht liefde en sterkte de komende tijd
  En een hele dikke knuff van mij

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heel veel sterkte, deze verdrietige tijd heeft ook waardevolle momenten. Koester ze.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het zal zwaar zijn voor jullie om te zien hoe jullie moeder langzaam wegglijdt. Fijn wel weer dat jullie dit met elkaar op deze manier kunnen doen. En daarnaast de quiltjes op Houston. Vreugde en verdriet liggen zo dicht bij elkaar. Heel veel sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zo lief van jullie allemaal om zo je lieve mama in jullie midden te hebben, ook al zijn de omstandigheden triest. In mekaars gezelschap vind je toch veel steun. Ik wens je veel sterkte in deze moelijke tijden. Laat de quiltsteeksjes en de mooie kleuren een lichte zijn in deze donkere tijden...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. In de stilte wens ik je veel kracht toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Veel sterkte gewenst allemaal! πŸ’•

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Van jouw verhaaltje word ik ook stil. Zo verdrietig voor jullie, terwijl je het einde voelt en ziet komen van mams. Heel fijn dat jullie allemaal samen bij haar kunnen zijn.
  Ik vind het fijn dat ik haar een paar keer heb ontmoet.
  Veel sterkte gewenst voor jou en je zussen voor de komende tijd.
  Lieve groeten, Heleni

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mooi geschreven en sluit mij aan bij alle andere mooi verwoorde reacties. Heel veel sterkte en fijn dat jullie bij haar kunnen zijn. Francisca

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Stil....Maar wel heel waardevol dat jou moeder zo mag zijn, omringd door haar familie... sterkte, het zal nog stiller worden...

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Zo herkenbaar voor mij ook helaas, ik wens jou en je familie heel veel sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik denk dat dit verhaal voor veel mensen herkenbaar is. Afscheid nemen van je ouders. Hoe dit voelt kan niemand je vertellen, maar wat je zegt: het is zo stil in mij, zegt zoveel over je band met je moeder. Ik wens je veel sterkte toe maar denk ook aan de mooie jaren samen. Herinneringen maken je sterk. Groet Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Mooi dat ze zo omringt wordt met liefde en warmte. Heel veel sterkte.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik wens jullie veel sterkte in deze tijd. Wat fijn dat jullie thuis voor haar kunnen zorgen. Jullie liefde zal ze vast nog wel voelen, ook al is ze misschien niet meer helemaal bij bewustzijn. Veel liefs, Patricia

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Zo mooi dat je troost met elkaar en lapjes vindt. Nooit pak je meer een werkje uit deze tijd vast zonder de warme herinnering.
  Veel liefde en kracht

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Dikke knuffel voor jullie en veel kracht en sterkte gewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Mooi dat je haar zo heel dicht bij je kunt hebben! Heel veel sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Heel veel sterkte de komende tijd. Maar deze tijd zullen altijd koesteren, met vele herinningen.

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Fijn dat jullie haar thuis in haar vertrouwde omgeving afscheid kunnen nemen. Dat jullie mam daar rustig ligt zegt genoeg dat ze weet dat jullie bij haar zijn.
  Veel liefde en kracht voor jullie allemaal.
  warme knuffel voor jou
  Trijntje Huppel

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Piep.. kan geloven dat het stil in je is meid.. mooi dat je deze weg met mama samen gaat, praat nog veel tegen haar.. vooral dat je haar graag ziet..
  Veel sterkte samen met de familie en een voorzichtige knuffel voor je mama

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Dikke knuffel, zo herkenbaar!
  Heel veel sterkte komende tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Vrede en rust. Zij weet dat jullie er zijn. Zing, praat tegen haar en luister Nasr muziek. Veel liefs en sterkte, Willy

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Verdrietig voor jullie en heel herkenbaar. Veel sterkte toegewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Krijg het er koud van. Heel veel sterkte gewenst in deze moeilijke tijd. Fijn dat jullie steunlijntje elkaar vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 32. Wat een nare tijd voor jullie , probeer nog te genieten van de momenten dat ze nog in jullie midden is. Zo kostbaar.
  Heel veel sterkte voor de komende tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Dicht bij haar met herrigeringen die je haar kan vertellen. Zwaar maar ook mooi.
  Wens jullie veel sterkte

  BeantwoordenVerwijderen